Zilver

Puur zilver is het witste metaal dat er bestaat. Zilver is een zacht metaal, makkelijk te smeden, zagen en buigen, maar pas op met solderen. Het smeltpunt van zilver is veel lager dan koper, messing en alpaca, laat de vlam niet te lang op het werkstuk branden. Zodra deze licht rood wordt zit je al snel op het smeltpunt en kan het werkstuk op deze plek gaan smelten. Dus probeer het eerst op een oefenstukje voordat men aan het echte soldeerwerk begint.

Zilver wordt altijd gelegeerd met koper om de stevigheid te verhogen, puur zilver is te zacht om een sieraad of object van te maken. Dit is ook zo met Goud. Zilver legeringen die we gebruiken zijn 1e en 2e gehalte zilver. Als men een sieraad of object koopt staat er meestal een stempel in met het getal 925 of 835. 1e gehalte: 925(voorkomend bij sieraden) Sterling Silver 2e gehalte: 835(voorkomend bij gebruiksvoorwerpen, groot zilverwerk, massa artikelen). NB: 835 (2e gehalte) is harder dan 925 zilver, het is goedkoper en het oxideert sneller.

Zilver soldeer: Hard = L1 Middel = L2 Zacht = L3 Zie hoofdstuk solderen!

De werkwijze hoe men het materiaal bewerkt is gelijk aan de werkwijze van de eerder besproken metalen.

Waar moet men bij het bewerken van zilver op letten:

  • uitgloeien van zilver tot het rosé kleurt, niet kersrood. Dit is het beste te zien in het donker, dus gebruik niet te veel licht tijdens het uitgloeien!

  • zilver kan snel smelten tijdens het solderen (niet te veel op de zelfde plek blijven verwarmen). Langzaam het werkstuk in zijn geheel verwarmen, zodra het soldeer is gevloeid stoppen met verwarmen.

  • tijdens het verwarmen kunnen er diepte oxides (verkleuringen) ontstaan aan het oppervlakte. Deze worden pas zichtbaar als men gaat polijsten, dan ontstaan er donkere vlekken in het oppervlak van het metaal.

  • de verkleuringen kunnen weggewerkt worden door schuren en polijsten. Een andere manier is door het zilver wit te koken. Zie beschrijving hier onder!

Wat is witkoken van zilver?

Het verhogen van het zilvergehalte in het metaaloppervlak, waardoor een wittere kleur ontstaat. Werkwijze: Als het werkstuk helemaal klaar is en gepolijst, opnieuw zachtjes verwarmen tot er oxides ontstaan op het werkstuk, afkoelen in water, dan afkoken in een zuurbadje (vitriool). Als men dit herhaalt (ongeveer 2 tot 3 keer), dan blijft er een laagje puur zilver op het metaaloppervlak liggen. Dit laagje geeft een mooie witte kleur. Met een zachte doek of borstel polijst men het werkstuk nog even na. De vlekken verdwijnen.

NB: Voordat men dit doet is het noodzakelijk dat het werkstuk helemaal afgewerkt is (polijsten e.d.), het voorkomt dat het laagje tijdens het bewerken weer verdwijnt.

Zie voor meer informatie over zilver: http://www.lenntech.com/elementen-periodiek-systeem/Ag.htm

Lesmateriaal