Goudsmid, edelsmid, docent edelsmeden te s'- Hertogenbosch

Birgit Doesborg geeft sinds 2006 succesvol les in het vak goud en zilversmeden in haar eigen atelier. Dit doet zij met veel passie waarbij zij haar cursisten inspireert in creatief denk en 'doenvermogen'.
In 1992 voltooide zij haar opleiding Goud- en Zilversmeden aan de MTS Vakschool te Schoonhoven

Doesborg

Na stage en werkzaamheden in Berlijn (1992 t/m 1995), werkt zij heden in haar eigen atelier, waar zij sieraden en objecten ontwerpt in haar eigen unieke stijl. Zie hiervoor Doesdesign.nl

Vanaf oktober 2010 lid en meester bij Nederlands gilde van goudsmeden (MNGG).Meesters mogen de titel MNGG voeren achter hun naam en het logo van het NGG gebruiken als kwaliteitsstempel in hun sieraden en objecten.

2012-2014 HBO deeltijd opleiding (Associate degree) aan PTH Windesheim, voor docent werktuigbouwkunde en werkte zij 4 jaar parttime in het onderwijs als docent metaaltechniek en lasdocent.

2015-2016 HBO Docent Techniek, Fontys te Tilburg. Na het behalen van haar propedeuse besloot Birgit om volledig zelfstandig te gaan als goudsmid en als educator edelsmeden.

Haar grootste wens is nog altijd om een Gilde-school op te richten op HBO niveau.

Birgit beoefent als een van de weinige edelsmeden de techniek Mokume Gane, een oude Japanse smeedtechniek, waarbij verschillende soorten lagen metaal tot elkaar worden gesmeed, (zie Mokume Gane link).Bij deze techniek ontstaan organische lijnen en patronen in het materiaal die weer verwerkt worden in een sieraad of object.

De mogelijkheid bestaat om haar als gastdocent speciale technieken edelsmeden uit te nodigen bij kunst educatieve centrums of op scholen. Zie privé workshops.
Naast het vrije werk maakt ze zowel sieraden in opdracht als groot smeed- en soldeerwerk. Bovendien repareert zij sieraden van goud of zilver en restaureert voorwerpen van messing en koper.

Uit liefde voor het materiaal en vanwege de behoefte aan meer kennis heeft zij in 2002 het Tiglas diploma voor RvS (Roestvrijstaal) behaald.
De fascinatie voor het lassen inspireert haar om ook sieraden en objecten te ontwerpen van RVS en Damast staal.
Als educator edelsmeden organiseert zij workshops in verschillende technieken en materialen.