Opleiding goud en zilversmeden

Start: 4 september 2023 tot 28 juni 2024. Aanmelden via het inschrijfformulier.

Welkom op de academie van Metalartcreations. Tijdens de cursussen edelsmeden leert men, onder professionele begeleiding van Birgit Doesborg ambachtelijk metaal bewerken, waarbij men verschillende vormen van sieraden of kleine objecten ontstaan d.m.v. verschillende soorten technieken in edel-metalen en onedel-metalen (non-ferro metalen).

Goudsmeden is een eeuwen oud ambacht waarbij men juwelen maakt d.m.v kleine constructies in zilver, goud of andere edelmetalen. Zilversmeden is een ambacht waarbij men gebruiksvoorwerpen maakt d.m.v. smeden. Te samen noemen we dit Edelsmeden. Van edelmetalen maakt men sieraden die men kan dragen, van onedel metalen kan men sierobjecten maken.

Deze opleiding edelsmeden is voor individuen en start elk jaar in september en eindigt eind juni. Van september t/m januari 10 lessen en van Februari t/m Juni 10 lessen Bij veel aanmeldingen ontvangt men 1x per twee weken les.

Gevorderde en beginners zitten samen in een groep, dit stimuleert het groepsproces door van elkaar te zien en leren .

De workshops zijn voor groepen en worden jaarlijks ingepland, dit zijn educatieve workshops voor één dag in verschillende technieken en materialen. Zie hiervoor op Workshops.

Inschrijven kan op elk moment, zodra er plek is ontvangt u een bevestiging van deelname. De volgorde van inschrijving bepaald wie er als eerste mag deelnemen aan de cursus.

De kosten zijn inclusief gebruik makend van het gereedschap, onedel metalen zoals koper, messing, alpaca restmateriaal, koffie en thee. Materiaalkosten: Theorieboekje 4,00 euro, gebruik van zilver wordt in het atelier afgewogen en kost 1,50 euro per gram, 12 zaagjes 1,50, 3x zilversoldeer 2,00 per gram.

Kosten:

Korte cursus: 10 lessen van 3 uur voor 375,10 euro. Van de 10 lessen mag je 1 les inhalen.

Lange cursus(heelseizoen):  20 lessen van 3 uur voor 750,20 euro. Van de 20 lessen mag je 2 lessen inhalen.

Tijden:

  • maandagavond 19:00-22:00
  • dinsdagochtend 9:30-12:30
  • dinsdagavond 19:00-22:00
  • donderdagochtend 9:30-12:30
  • donderdagavond 19:00-22:00

Voorwaarden en inschrijving.

Beginners en gevorderden cursisten zitten bij elkaar in een groep zodat men van elkaar kan leren.

Cursussen edelsmeden

Zelf uw eigen sieraad of object smeden onder begeleiding van een vakkundig docent.
Bij het maken van sieraden of kleine gebruiksvoorwerpen speelt mystiek geen rol, wel oefening, geduld en toewijding.
Birgit Doesborg begeleid u op een ontspannende manier door het gehele proces van ontwerp tot afwerking. Er zijn max.6 cursisten per les aanwezig zodat er voldoende aandacht besteed kan worden aan elk persoon en de kwaliteit van de cursus hoog blijft.

Na het maken van een prachtig sieraad heeft u een andere kijk op sieraden gekregen. Voor de gevorderde cursisten zijn er workshops in speciale technieken. De cursisten bepalen zelf hun opdracht, waarbij de docent kijkt naar welke technieken er beoefend kunnen worden via het ontwerp.

Het doel bij de cursus Edelsmeden is niet alleen het beoefenen van de techniek maar ook om de cursisten te stimuleren in hun eigen creativiteit!

Foto's van sieraden gemaakt door cursisten zijn te zien op Facebook.

Na deelname van 1 seizoen kunnen cursisten na beoordeling van de docent, deelnemen aan 3 verschillende opdrachten om een certificaat te ontvangen van Metalartcreations. Dit certificaat houdt in dat men 3 vaste opdrachten maakt.

Certificaat-Metalartcreations

Inschrijvingen kunnen het hele jaar door opgestuurd worden, men komt dan op de inschrijflijst te staan en wordt via de mail bevestigd zodra deze binnen is.