Cursus edelsmeden voor beginners

 

Cursus Edelsmeden voor beginners.

Oktober 2020 t/m Juni 2021

12 lessen van 3 uur op:

  • Maandagacond van 19:00 tot 22:00
  • Donderdag en dinsdagochtend van 9:30 tot 12:30
  • Donderdag en dinsdagavond van 19:00-22:00.

Na 12 lessen wordt er besloten door de docent of men door kan gaan voor het hele seizoen of dat men stopt. De docent kijkt naar de vaardigheden van de cursist en naar de wachtlijst.

Bel: 06-38343719 om te vragen of er plek is of stuur een mail, het hele seizoen door kan er ieder moment deelgenomen worden aan een korte cursus zodra er een plek vrij komt.

Inschrijvingen kunnen door het hele seizoen op gestuurd worden, u ontvangt per mail een bevestiging wanneer u deel kunt nemen aan de cursus.

Basis cursus Edelsmeden.

Tijdens de cursus Edelsmeden maakt u kennis met de basistechnieken van het edelsmeden. De cursus begint met het leren bewerken van het metaal. Dit houdt in het leren zagen, vijlen, en schuren van het metaal in de gewenste vorm. U leert gereedschappen te hanteren om het metaal te bewerken aan de hand van verschillende technieken. Er wordt aandacht besteed aan het ontwerpen door deze eerst in papier driedimensionaal uit te voeren waarna het uitgeknipte gedeelte als mal dient voor het ontwerp.

Sieraden van cursisten

Ook de theorie achter het edelsmeden zal de nodige aandacht krijgen. Iedere cursist leest de theorie waarop vragen gesteld worden door de docent.. Aan het einde van de cursus kan de cursist eenvoudige sieraden ontwerpen en maken. Deze cursus is ook uitermate geschikt voor jonge mensen die zich willen oriënteren op het gebied van edelsmeden i.v.m. een schoolkeuze.

Volgorde van werk bij de cursus Edelsmeden:

  • De eerste stap is een ontwerp tekenen, voor een idee van ontwerp kan men in tijdschriften en boeken kijken of als men zelf een idee heeft is dat ook mogelijk mits het voor uw zelf uitvoerbaar is, daarna probeert men het ontwerp drie dimensionaal in karton uit te werken, zodat men een mal heeft voor het te zagen onderdeel, ook geeft dit vaak een idee over de uitvoerbaarheid van het sieraad of object. Als men zelf geen idee heeft en moeite heeft met ontwerpen, bestaat er ook de mogelijkheid om een opdracht aan de docent te vragen.
  • De tweede stap is materiaal uit zoeken, dit kan zijn koper, messing, alpaca, tombak of zilver, de onderdelen die men nodig heeft worden uitgezaagd, gevijld, gebogen of gesmeed.
  • Derde stap is de onderdelen aan elkaar vast solderen met behulp van een soldeerpistool.
  • Laatste stap is de afwerking, het polijsten of matteren van het sieraad of object.

Zie voor meer info theorie Edelsmeden.

Kosten: Korte cursus €360,- voor 12 lessen. Duur: 12 weken, 3 uur per keer. Bij de kosten zijn inbegrepen: Onedel metaal (koper, messing, tombak, alpaca.) Koffie/thee of ander drankje. Professionele begeleiding van de edelsmid. Stencils met theorie over lesmateriaal. Zie Lesmateriaal! Gebruik van het aanwezige gereedschap. BTW

De Cursussen Edelsmeden worden gehouden in het atelier, Tramkade 20 te Hertogenbosch Zie Routebeschrijving.

Info inschrijvingen zie: Voorwaarden en inschrijving